Erbjudande
Vårt erbjudande
Integreras konsulter är experter inom alla områden som rör integrationslösningar och informationsförsörjning. Med vår kunskap och erfarenhet kan vi stötta er om ni vill finslipa delar av en befintlig integrationslösning eller skapa en helt ny integrationsstrategi och lösning. På Integrera strävar vi efter att skapa stabila, förvaltningsbara och kostnadseffektiva integrationslösningar.
Integrationshjulet
Analys
Varje organisation har sina unika behov av information och informationsflöden. Analysen är en viktig del av varje projekt för att säkerställa att integrationsinvesteringen blir kostnadseffektiv.
Krav
Utgångspunkten för systemutveckling bör alltid vara verksamhetens behov och att fånga upp dessa som krav är grunden i ett lyckat utvecklingsprojekt. Att översätta verksamhetskrav till integrationsspecifika krav kräver kunskap och erfarenhet och är i sin tur nyckeln till att skapa förutsättningar för en lyckad integrationslösning.Arkitektur
Integrera har hjälpt till i många integrations- och SOA-projekt med att skapa en arkitektur som fungerar i ett organisationsövergripande perspektiv där höga krav på flexibilitet, säkerhet och prestanda ställts. Vi kan även sätta en initial SOA-arkitektur, genomlysa en befintlig arkitektur, komma med förbättringsförslag mm.Implementation
Målet med implementationen av varje integrationslösning är att tillgängliggöra information på ett sätt som gör lösningen förvaltningsbar och kostnadseffektiv samtidigt som den är förberedd för kommande förändringar.
Test
Integrera har lång erfarenhet av att verifiera integrationslösningar och vi vet hur viktigt det är att snabbt och effektivt kunna verifiera en lösning för att realisera en vision.
Förvaltning
Med tiden förändras IT-landskapet. Integration är en viktig del för att förenkla förändringsprocessen. Integrera har stor erfarenhet av både små och stora förvaltningsuppdrag, vi kan hjälpa er att hitta den modell som passar just er.
Övervakning
Säkerställ din drift av företagets integrationer. Integrationsplattformen ser till att informationen flödar mellan företagets system. Den tar emot, sorterar och vidarebefodrar informationen. Så länge allt fungerar är det frid och fröjd…
Information
Att lyckas med integrationsprojekt handlar mycket om att lyckas med kommunikationen mellan berörda parter. Ett kraftfullt verktyg för att undvika missförstånd är att ha tydliga definitioner av begrepp och informationsstrukturer.
9
10
11
12
13
14
15
Information
Att lyckas med integrationsprojekt handlar mycket om att lyckas med kommunikationen mellan berörda parter. Ett kraftfullt verktyg för att undvika missförstånd är att ha tydliga definitioner av begrepp och informationsstrukturer.
Informationsmodellerna blir det ramverk på vilka man stödjer arbetet i allt från kravställning och planering till implementation och dokumentation. Man måste definiera informationsentiteter så att alla talar samma språk och skapa flexibla informationsstrukturer som kan överleva förändringar.
Ett sätt att definiera den information som ska integreras är att utgå från de begrepp man har i sina verksamhetsprocesser och identifierar den information som flödar in och ut ur de olika delprocesserna. Alla delprocesser måste definiera sin information i detalj, i en gränssnittsspecifikation (tjänstebeskrivning).
För att underlätta hanteringen och förståelsen av information inom en organisation/företag så underlättar det om man har en företagsgemensam informationsmodell. Förvaltningen informationsflödena blir effektivare om man har en företagsgemensam informationsmodell.
Mellan externa och interna delprocesser så tvingas man nästan alltid till att göra en översättning mellan de olika informationsdefinitionerna.
Information och informationsflöden är hjärtat och blodomloppet i alla integrationer.
Övervakning
Säkerställ din drift av företagets integrationer
Integrationsplattformen ser till att informationen flödar mellan företagets system. Den tar emot, sorterar och vidarebefodrar informationen. Så länge allt fungerar är det frid och fröjd. När det däremot inte fungerar kan konsekvenserna snabbt bli omfattande och skapa kedjereaktioner i berörda system. För att minska affärspåverkan är det viktigt att upptäcka fel i integrationsflödena så snabbt som möjligt. Det är då integrationsövervakning behövs.
En genomtänkt och väl implementerad övervakningsstrategi ser till att:
- Visa aktuell status på informationsförsörjningen och på flödena inom organisationen (BAM – business activity monitoring).
- Larma direkt när ett fel inträffar. (t.ex när affärsinformation fastnar mellan system).
- Varna om resurser närmar sig en kritisk gräns. (t.ex disk, minne).
- Informera vilka åtgärder man ska ta vid fel i olika integrationer.
- Logga relevant information som kan användas vid felsökning eller som statistiskt beslutsunderlag för förändringar av befintliga integrationer.
Vi hjälper er att sätta upp en genomtänkt övervakningsstrategi genom att:
- Föreslå, installera och konfigurera rätt övervakningsapplikation för din integrationsplattform, till exempel: Biztalk 360Mule Enterprise Management Eller en egen specialanpassad lösning för specifika behov.
- Under implementationsfasen av en ny integration tar vi hänsyn till hur övervakningen av integrationen ska ske – t ex genom att kravställa vilken information som bör loggas, designa integrationslösningen så att det är lätt att följa informationen i flödet, utveckla med validering av information i åtanke så att inte felaktig information skräpar ner långt ner i integrationsflödet vilket gör felsökningen mer tidskrävande.
En framtidssäker strategi för besparingar
Med en bra övervakningsstrategi vinner ni:Pengar. Med en övervakning som automatiserar loggläsning och manuella kontroller minskar behovet av resurser som ägnar tid åt att se om systemen.Tid för mer utveckling
Genom att upptäcka felen innan konsekvenserna blir för stora går det även snabbare att åtgärda dessa.Tydlighet gentemot beställare
Det går inte att dölja brister i en integration när driftinformationen tillgängliggörs och blir användbar för statistisk uppföljning.En god nattsömn
Med larm som slår till, tydliga instruktioner för vad som ska göras och vem som ska agera känner man sig väl förberedd när en incident uppstår.En förvaltningsbar integrationslösning
Ur informationsförsörjningsperspektivet är övervakningen den del som garanterar att de externa parterna verkligen fick den information de skulle få – och är den enskilda plats där vi kan åskådliggöra att allt fungerar som det ska! Övervakningens centrala plats gör den dessutom till en lämplig punkt att följa aktiviteterna i organisationen – BAM (Business Activity Monitoring)Förvaltning
Med tiden förändras IT-landskapet. Integration är en viktig del för att förenkla förändringsprocessen. Integrera har stor erfarenhet av både små och stora förvaltningsuppdrag, vi kan hjälpa er att hitta den modell som passar just er.
Integrera kan hjälpa till med att ta fram en hållbar strategi för hur integrationer ska förvaltas. Vi vet vilka roller som behövs för att driva ett integrationscenter. Olika företag har olika storlek och behov för sin integrationsförvaltning.
Gemensamt för alla förvaltningsorganisationer oavsett storlek är att det behövs struktur, rutiner och rätt sorts dokumentation. Vi ser till att dessa rutiner och dokumentmallar kommer på plats och används på rätt sätt.
En annan viktig input till en effektiv förvaltning är övervakning och spårbarhet.
Vår agila metod att driva integrationsförvaltning baseras på vår mångåriga erfarenhet av att starta och bemanna integrationsförvaltningsorganisationer. Vi har färdiga processer, rollbeskrivningar och dokumentmallar för alla delar i en långsiktig och effektiv integrationsförvaltning.
Test
Integrera har lång erfarenhet av att verifiera integrationslösningar och vi vet hur viktigt det är att snabbt och effektivt kunna verifiera en lösning för att realisera en vision.Vi hjälper dig att hantera din testkomplexitet
Att kunna utveckla delar av en lösning separat är inte något unikt för integrationer. Med flera inblandade parter så tilltar dock komplexiteten. Integrationslösningar finns för att olika delar ska kunna utbyta information med varandra utan att känna till interna detaljer. Om tillgängligheten på det externa systemet är låg, eller om den kanske inte ens finns framtagen än – så är det oerhört värdefullt att kunna simulera detta på ett verklighetstroget vis.
Virtualisering
Att verifiera distribuerade lösningar medför en ny och en högre grad av komplexitet eftersom flera system är inblandade, vilket kräver att alla inblandade parter finns tillgängliga för att kunna verifiera informationsflödet fullständigt.
Med virtualisering – dvs att simulera de externa systemen – så minskar vi denna komplexitet samtidigt som vi säkerställer kvaliteten på lösningen. En miljö som virtualiserar en part i informationsflödet kan dessutom användas för att simulera olika tekniska scenarion som långa svarstider etc.
Detta kan ha stora vinster på det “totala systemets” tillgänglighet samtidigt som det ger en möjlighet att verifiera komplicerade scenarion. Kontinuerlig integration Kontinuerlig integration och verifiering används inte enbart för de enskilda systemen. Även integrationsplattformen kan anses vara ett system som andra och bör därför kontinuerligt verfieras. Med de fördelar en agil arbetsmetodik medför genomför vi integrationstestning på plattformen och säkerställer därigenom hela organisationens informationsförsörjning.
Bredd och erfarenhet ger effektivitet
Verifiering av att information mottagits korrekt av ett system kan liknas vid detektivarbete. Hur verifierar vi att information som tagits emot har behandlats av det mottagande systemet. Med den bredd och erfarenhet som våra konsulter har så har vi sätt att kunna verifiera informationen “på insidan”.
Förvaltningsbar integration
På Integrera vet vi att nyckeln till en lyckad och väl fungerande integrationslösning är att den kan verifieras på ett kontinuerligt och automatiskt sätt. Detta är en av hörnstenarna när det gäller att förvalta en organisations integrationer på ett effektivt sätt. Kontinuerlig och automatisk verifiering skapar den trygghet som varje organisation behöver för att kunna förändras i den takt som önskas.
Implementation
Målet med implementationen av varje integrationslösning är att tillgängliggöra information på ett sätt som gör lösningen förvaltningsbar och kostnadseffektiv samtidigt som den är förberedd för kommande förändringar.En väl strukturerad implementation som baserar sig på grundprinciper som lös koppling, återanvändbarhet, testbarhet och ett agilt arbetssätt är vårt sätt att nå dit!
Vi hjälper dig:
- Skapa och anpassa mönster för att snabbt och kostnadseffektivt kunna utveckla återanvändbara och väl dokumenterade integrationer.
- Dimensionera och installera integrationsplatforms komponenter. Vi har lång erfarenhet av ett antal integrationsplattformar som bl.a. BizTalk, IBM WebSphere, WebMethods, Progress Sonic, ServiceMix/Camel.
- Designa lösningar som är testbara och att sätta upp lösningar för automatiserade tester. På detta sätt är det lätt att göra förändringar i kod eller konfiguration utan att behöva oroas över att det skulle äventyra stabiliteten.
- Skapa komponenter som underlättar deployment. En integrationslösning består av många olika komponenter så det finns en komplexitet bara i att “rulla ut” lösningen.
Vår långa erfarenhet av integrationsmönster kombinerat med allmän systemerfarenhet gör att vi är redo att hjälpa dig med nästa utmaning!
Arkitektur
Integrera har hjälpt till i många integrations- och SOA-projekt med att skapa en arkitektur som fungerar i ett organisationsövergripande perspektiv där höga krav på flexibilitet, säkerhet och prestanda ställs. Vi kan hjälpa även er med att sätta en initial SOA-arkitektur eller genomlysa en befintlig arkitektur och komma med förbättringsförslag.Att informationsförsörja ett IT-systemlandskap kan man göra på många olika sätt. Men för att informationsförsörjningen ska hjälpa verksamheten att uppnå avsedda mål, måste den struktureras. Integrationsarkitekturen sätter grunden för att informationsförsörjningen kan ske med de kvaliteter som är viktiga för just den egna organisationen och dess specifika affärsprocesser.
Man kan, och bör, fråga sig vilka kvaliteter som är viktiga just för mig? Är det volym- och prestandakvaliteter som förmåga att hantera stora informationsvolymer snabbt? Är det kanske flexibilitet, för att enkelt kunna introducera nya system eller avveckla gamla? Eller är det kanske agilitet och förändringsbarhet, för att kunna agera snabbt på förändrade affärskrav och processer? Ofta är det en kombination av dessa, och andra, kvaliteter som är viktiga, och hur den mixen ser ut är vad som styr hur arkitekturen ska utformas.
Med en lämpligt utformad och genomförd arkitektur har övriga delar av informationsförsörjningsstrategin bäst förutsättningar att komma framåt effektivt och med låg risk. Implementationsprojekten vet vilken riktning som ska väljas och har ett ramverk att arbeta inom, testpersonerna vet vad som är viktigast att verifiera och förvaltningssituationen har en förståelse både för hur informationsförsörjningslösningen ser ut, anledningarna till det och har lätt att utveckla lösningen även efter de initiala projekten.
Vad vi gör
Vi hjälper er att analysera och kravställa er informationsförsörjningssituation för att etablera vilka kvaliteter som är styrande för just er. I samklang med det väljer vi sedan ut integrationsarkitekturella mönster, bildandes en arkitekturell blueprint som sedan kommer att ligga till grund för det fortsatta arbetet med plattformsval, implementation, test och förvaltning.
Krav
Utgångspunkten för systemutveckling bör alltid vara verksamhetens behov och att fånga upp dessa behov som krav är därför grunden i ett lyckat utvecklingsprojekt. Att översätta verksamhetskrav till integrationsspecifika krav kräver kunskap och erfarenhet och är i sin tur nyckeln till att skapa förutsättningar för en lyckad integrationslösning.
En erfaren kravanalytiker hjälper till att fånga och bryta ned verksamhetens tankar till tydliga kravspecifikationer med koppling till verksamhetens behov.
När det gäller kravställning på en integrationslösning så kretsar denna främst runt information. Vilken information, vid vilken tidpunkt, till vilken kvalitet och hur skall verksamheten bli notifierad om händelser runt integrationsstödet i en framtida förvaltning. Skrivna User Stories kan vägleda i att kravställningen blir rätt eftersom det blir tydligt vad det egentliga behovet är. Kompletterat med ett tydligt informationsbehov möjliggörs att rätt krav ställs på framtagningen av en ny eller förändrad integrationslösning. Integrationskrav skiljer sig ofta från vanliga systemkrav då de ofta spänner över många system. Integrationskrav består av integrationskontrakt i en första version, informationsmappning innehållande mappning, översättningar, skillnader i dataformat och identifiering av värdemängder per informationsobjekt. Kompletterade med krav runt icke-funktionella områden så som prestanda, driftsäkerhet och krav från förvaltningsorganisationen.
Att se påverkan av integrationskrav i en komplex integrationslösning och ta fram lämplig kravdokumentation tillhör en av våra kärnkompetenser.
Analys
Varje organisation har sina unika behov av information och informationsflöden. Analysen är en viktig del av varje projekt för att säkerställa att integrationsinvesteringen blir kostnadseffektiv.Genom att utreda och dokumentera de befintliga IT-systemen, deras integrationer och framförallt dess informationsbehov, skapas en utgångspunkt för att styra sina integrationsinvesteringar, bli medveten om företagets mest kritiska områden och utifrån detta välja en väg framåt. Detta presenteras i integrationskartan. Ett medvetet val kan stödja IT-miljön att uppnå en mer harmoniserad arkitektur, större driftsäkerhet och att kostnader kan synliggöras och hanteras medvetet. Genom att utgå från befintliga processer och dess informationsbehov kan medvetna val i integrationslösningen göras som stödjer informationsbehovet, information av rätt kvalitet, vid rätt tidpunkt, åtkomlig av rätt personer och till en låg förvaltningskostnad.
Över tid kan systemintegrationskartan användas för att medvetet styra förändringar i IT-landskapet och dess förändringar för att fortsatt minimera kostnader. För att underlätta hanteringen av information inom en organisation/företag så underlättar det om det finns en företagsgemensam informationsmodell så att alla talar samma språk. Tillsammans med en övergripande informationsmodell blir integrationskartan det ramverk på vilka man stödjer arbetet i allt från planering till implementation och dokumentation. Gemensamma begrepp skapar flexibla informationsstrukturer som kan överleva förändringar där en del även hanteras genom tydlig strategi för att hantera masterdata. Vår metod innefattar en eller flera workshops där vi går igenom befintlig integrationssituation. Vid behov kan vi även konsulteras i andra beslut med utgångspunkt i systemintegrationskartan, beslut runt vägval och förändringsarbete.